Bio Nederlands

De Nederlandse contrabassist Niek de Groot geldt als één van de bekendste klassieke bassisten van deze tijd. Oorspronkelijk trompettist stapte hij op z'n 18 over naar de contrabas. Al vlug was hij als solobassist verbonden aan verschillende Europese ensembles, waaronder 10 jaar als eerste solo-bassist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Na zijn reguliere opleiding heeft Niek zijn spel verder ontwikkeld in Canada aan het Banff Centre for the Arts. Daarnaast deed hij veel inspiratie op in masterclasses, vooral bij cellisten Frans Helmerson, Lluìs Claret en Laurence Lesser en in intensieve samenwerking met Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovich en György Sebök

Sinds 2006 wijdt Niek de Groot zich vrijwel uitsluitend aan kamermuziek en solo-optredens. Hij treedt wereldwijd op in de bekendste concertzalen en festivals. Een nieuwe veelgeprezen solo-CD voor Nimbus kwam uit in 2015. De eerste CD met de integrale solo-kwartetten van Hoffmeister en de Rossini sonata’s voor BIS-records werd uitgebracht in 2017. De tweede volgt later in 2018.  Bij AUDITE verschijnt begin 2018 een CD met hedendaagse viool/contrabas duo’s.  Zijn repertoire omvat veel hedendaagse muziek. Hij werkte intensief samen met componisten als Kurtàg, Stockhausen, Saariaho, Vasks en Gubaidulina.

Sinds 1996 is Niek als professor verbonden aan de Folkwang Universität der Künste in Essen. Daarmee is hij de enige franse stok spelende bassist in zo'n positie in Duitsland. Hij gaf ook les aan conservatoria in Noorwegen, Nederland, Italië, Spanje en geeft regelmatig masterclasses. Veel van zijn studenten hebben posities verworven in Europa's meest vooraanstaande orkesten. Niek heeft het voorrecht gehad zeldzame contrabassen te bespelen van Cerutti, Bajoni en Amati. Onlangs heeft hij het levenslange privilege gekregen de wereldberoemde bas van Domenico Montagnana uit 1747 te bespelen. Zijn stokken zijn speciaal voor hem gemaakt door Jochen Schmidt, Dresden. Zijn barok en klassieke stokken door Gerhard Landwehr.